2 INRIKTINGAR

Ekonomi

Påläst och ständigt utmanande tar du dig an de ekonomiska och juridiska system som både bygger upp och påverkar vårt samhälle. Ekonomiprogrammet på Donnergymnasiet i Göteborg lär dig att strukturerat och kritiskt granska samt ifrågasätta för att hitta framtidens kreativa och hållbara lösningar.

Välj inriktning

1
2
3
Brott och Straff

Juridikinriktningen är till för dig som vill göra världen till en bättre plats genom kunskap och insikter om det juridiska systemet. För dig som drömmer om att delta i domstolsförhandlingar och vill reda ut vad som är rätt och fel i komplicerade brottsfall. Genom studiebesök som komplement till teoretiska kunskaper får du en första inblick i rättsväsendets strukturer. Du lär dig om lagar och sätter dina teoretiska kunskaper på prov i bland annat spännande rättegångsrollspel.

I kursen Brottet, straffet & människan* får du ta dig an fall från verkligheten och sammanfläta juridiska kunskaper med psykologi, filosofi och kriminologi.

*Brottet, straffet & människan ingår i kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering.

1
2
3
Entreprenörskap och Innovation

Ekonomiinriktningen är till för dig som tror på att vägen framåt sker genom bland annat innovation. Här får du som vill stimulera entreprenören inom dig möjlighet att göra verklighet av dina idéer och starta UF-företag tillsammans med drivna kurskamrater. Samarbetet sker tillsammans med representanter från närings-livet, där entreprenörer kan inspirera dig i startups.

I marknadsföringskursen slipar du dina färdigheter inom argumentation och sälj. Du blir väl förberedd på att marknadsföra ditt UF-företag mot rätt målgrupp genom passande kanaler och har möjlighet att sätta dina talanger på prov i sälj- och presentationstävlingar

Bli ett retoriskt proffs
Lär dig tala inför andra
Att prata inför en grupp människor är för många det läskigaste som finns. På ekonomiprogrammet hos Donnergymnasiet i Göteborg får du läsa timförstärkt Retorik och lär dig att använda olika kommunikationsverktyg för att argumentera och föra din talan på ett självsäkert och förtroendeingivande sätt. Du blir tryggare i att tala inför andra och lär dig knep som får människor att lyssna. God kommunikationsförmåga är en värdefull kompetens under gymnasietiden, men är också ett av de viktigaste verktygen du kan ta med dig till vidare studier och arbetsliv.
Rusta dig med framtidskompetens
Få en yrkescoach, nätverka med framtida arbetsgivare och bygg ditt personliga varumärke
Ekonomiprogrammet på Donnergymnasiet i Göteborg samarbetar vi med universitet, näringsliv och offentlig sektor. Du får en yrkescoach inom området för din inriktning som deltar i undervisning, stöttar och följer dig under din gymnasietid. Här får du en inblick i arbetslivet, knyter värdefulla kontakter och tar med dig nyttiga kunskaper som exempelvis hur man skriver slagkraftiga CV:n eller bygger upp ett personligt varumärke. På ekonomiprogrammet får du dessutom skapa en stark LinkedIn-profil som fylls med både meriter och ett brett kontaktnät.
Hitta din inre doer
Utveckla ditt entreprenörskap och din förmåga att driva projekt
Vi alla har kreativa styrkor som i olika sammanhang kan leda till givande samarbeten. På Donnergymnasiet i Göteborg ges du möjlighet att arbeta entreprenöriellt då vi ser vikten av att kunna driva, styra och slutföra projekt. Alla elever på ekonomiprogrammet läser därför kursen Entreprenörskap. Här får du inblick i hur målinriktade arbetsprocesser planeras, drivs och utvärderas genom riktiga projekt som exempelvis arbetsmarknadseventet Livet efter Donner. Du utmanar dig själv och erövrar användbara kunskaper som går att applicera på mängder av olika situationer i livet.
Intervju
Digitalt öppet hus (2021)
Poängplan: Ekonomi
I poängplanen ser du detaljerat vilka kurser du läser under varje år. Sammanlagt läser du 2500 poäng under dina tre år på Donnergymnasiet.

Antagningsprovet består av följande delar:

Spelprov

Här får du träffa några av musiklärarna och visa dina musikaliska färdigheter på ett eller flera instrument. Du visar upp en låt som du själv valt och en obligatorisk låt som vi skickar ut i god tid före provet.

Valfri låt
Du spelar/sjunger en valfri låt, själv eller tillsammans med oss. Vill du ha komp skickar du ackord eller noter till oss i förväg. Du kan också spela/sjunga din valfria låt till en bakgrund eller helt utan komp.

Obligatoriska låtar
Du spelar/sjunger en av de obligatoriska låtarna för ditt instrument tillsammans med oss. I den här låten fokuserar vi på själva samspelet, och vi spelar med dig på låten! Spelar du ett ackordsinstrument så är det viktiga att du lär dig ackorden, inte melodin.

Sång:

17 år (Veronica Maggio)
Not
Text & Ackord
YouTube

Make You Feel My Love (Adele)
Not & text
YouTube

Gitarr:

Don’t Look Back In Anger (Oasis)
Ackord & text
YouTube

Play That Funky Music  (Wild Cherry)
Ackord
YouTube

Bas:

Yellow (Coldplay)
Ackord
YouTube

Play That Funky Music (Wild Cherry)
Ackord
YouTube

Piano:

Hey, Jude (The Beatles)
Ackord
YouTube

Sunny (Boney M.)
Ackord
YouTube

Trummor:

Hate To Say I Told You So (The Hives)
Trumkomp i notskrift
YouTube

Cantaloupe Island (Herbie Hancock)
Ackord & form
Melodi & ackord
YouTube

Blås:

Cantaloupe Island (Herbie Hancock)
Ackord & form
Melodi & ackord
YouTube

Tänk på att komma i god tid, se till att ditt instrument är stämt eller att du sjungit upp när provet börjar!

Gehörsprov

I samband med spelprovet får du härma försjungna melodier.

Rytmprov

I samband med spelprovet får du härma klappade rytmer.

Intervju

Ett personligt möte med några av musiklärarna. Vi samtalar om vem du är och vad du har för drömmar, mål och tankar om dina studier och din framtid.