3 SPÅR

Musik / Samhäll

Musik / Samhäll på Donnergymasiet i Göteborg förbereder dig för en kreativ framtid med obegränsade möjligheter inom konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områden, med musiken som drivkraft! Det estetiska musikprogrammet ger dig fullständig samhällsbehörighet, oavsett vilket spår du väljer.

Välj spår

1
2
3
Låtskrivare

Det här är spåret för dig som älskar musikskapande, ljud och gripande textrader. Målinriktat tar du dig an musikproduktion och skrivarprocesser för att utvecklas till den musikmakare du är ämnad att bli.

1
2
3
Sångare / Musiker

Det här är spåret för dig som mår som bäst när du befinner dig mitt i musiken, och gärna tillsammans med andra. Här hittar du ditt unika uttryck genom att sjunga eller spela dig igenom olika genrer, och utvecklar en scenvana som du har användning av för resten av livet.


1
2
3
Samhälls­fördjupning

Jurist och musiker samtidigt? Det här är spåret för dig som vill bredda samhällsstudierna men också syssla med musik. Du vet att kombinationen berikar och att dagens arbetsmarknad efterfrågar personer som dig – som kan förena sakkunskap med kreativ förmåga.

Fullständig samhällsbehörighet
En högskoleförberedande utbildning
Donnergymnasiets estetiska program är högskoleförberedande och ger dig samma behörighet som samhällsvetenskapsprogrammet gör. På samtliga spår ingår kursen Matematik 2b, vilket gör att du inte behöver kompromissa med dina möjligheter att läsa vidare till exempelvis jurist, psykolog, lärare eller arkitekt i framtiden.
Förstklassig musikundervisning
Utbildas av professionella musiker
Många av våra musikpedagoger är aktiva som musiker, producenter, körledare och kompositörer vid sidan av sina läraruppdrag. Här blir du både inspirerad och utmanad att testa och upptäcka nya stilar, uttryck och musikaliska sidor hos dig själv. Dessutom har Donnergymnasiet i Göteborg nära samarbeten med framgångsrika yrkesmusiker, låtskrivare och producenter utanför skolan som kommer hit och föreläser. Många av dem är före detta elever på skolan.
Bli kreativ entreprenör
Arrangera din egen festival
På det estetiska programmet på Donnergymnasiet i Göteborg utvecklar du din förmåga att driva och leda kreativa projekt. Här får du läsa kursen Entreprenörskap där du får lära dig att planera, utforma och genomföra målinriktade arbetsprocesser. Dina kunskaper sätts på prov i riktiga uppdrag som vår festival Donner Out West, en skolturné och mängder av andra produktioner. Här får du både scenvana och kommunikationsfärdigheter, vilket är mycket attraktiva egenskaper på arbetsmarknaden.
Live Session #1 – December 2021
Live Session #2
Musik / Samhall - Live Session #3
Musik / Samhall - Live Session #4
Digitalt öppet hus (2021)
Poängplan: Musik/Samhäll
I poängplanen ser du detaljerat vilka kurser du läser under varje år. Sammanlagt läser du 2500 poäng under dina tre år på Donnergymnasiet.

Antagningsprov

Sökande elever till Musik/Samhäll och Natur/Musik genomför ett färdighetsprov våren 2024.

Antagning sker genom dina betyg från årskurs 9 och ett separat färdighetsprov som du gör på Donnergymnasiet. Poängen från färdighetsprovet och betygspoängen läggs ihop, så att du kan få max 620p (340p betyg, 280p färdighetsprov). Inbjudan skickas ut via post. Natur/Musiks prov sker 27/2 & Musik/Samhälls 28/2. Välkommen!

Antagningsprovet består av följande delar:

Spelprov

Här får du träffa några av musiklärarna och visa dina musikaliska färdigheter på ett eller flera instrument. Du visar upp en låt som du själv valt och en obligatorisk låt som vi skickar ut i god tid före provet.

Valfri låt
Du spelar/sjunger en valfri låt, själv eller tillsammans med oss. Vill du ha komp skickar du ackord eller noter till oss i förväg. Du kan också spela/sjunga din valfria låt till en bakgrund eller helt utan komp.

Obligatoriska låtar
Du spelar/sjunger en av de obligatoriska låtarna för ditt instrument tillsammans med oss. I den här låten fokuserar vi på själva samspelet, och vi spelar med dig på låten! Spelar du ett ackordsinstrument så är det viktiga att du lär dig ackorden, inte melodin.

Sång:

17 år (Veronica Maggio)
Not
Text & Ackord
YouTube

Make You Feel My Love (Adele)
Not & text
YouTube

Gitarr:

Don’t Look Back In Anger (Oasis)
Ackord & text
YouTube

Play That Funky Music  (Wild Cherry)
Ackord
YouTube

Bas:

Yellow (Coldplay)
Ackord
YouTube

Play That Funky Music (Wild Cherry)
Ackord
YouTube

Piano:

Hey, Jude (The Beatles)
Ackord
YouTube

Sunny (Boney M.)
Ackord
YouTube

Trummor:

Hate To Say I Told You So (The Hives)
Trumkomp i notskrift
YouTube

Cantaloupe Island (Herbie Hancock)
Ackord & form
Melodi & ackord
YouTube

Blås:

Cantaloupe Island (Herbie Hancock)
Ackord & form
Melodi & ackord
YouTube

Tänk på att komma i god tid, se till att ditt instrument är stämt eller att du sjungit upp när provet börjar!

Gehörsprov

I samband med spelprovet får du härma försjungna melodier.

Rytmprov

I samband med spelprovet får du härma klappade rytmer.

Intervju

Ett personligt möte med några av musiklärarna. Vi samtalar om vem du är och vad du har för drömmar, mål och tankar om dina studier och din framtid.