Natur / Musik

Vill du förstå dig på människans och naturens alla komplicerade fenomen och har en särskild plats för musiken i ditt konstnärshjärta? Med musikinriktning på Naturvetenskapsprogrammet på Donnergymnasiet i Göteborg kan du både fördjupa dig i musik och få den teoretiska utbildning du söker.

Fullständig naturvetenskapsbehörighet
Bli både läkare och musiker
Donnergymnasiet är den enda skolan i Göteborg där du kan välja musikinriktning på naturvetenskapsprogrammet. Här får du tid att förfina ditt musikutövande samtidigt som du får samma djup i övriga teoretiska ämnen. Du får fullständig behörighet och kan söka vidare till högre studier med precis samma förutsättningar som andra elever som läser naturvetenskapsprogrammet.
Förstklassig musikundervisning
Utbildas av professionella musiker
Många av våra musikpedagoger är aktiva som musiker, producenter, körledare och kompositörer vid sidan av sina läraruppdrag. På Donnergymnasiet i Göteborg blir du både inspirerad och utmanad att testa och upptäcka nya stilar, uttryck och musikaliska sidor hos dig själv. Dessutom har vi nära samarbeten med framgångsrika yrkesmusiker, låtskrivare och producenter utanför skolan som kommer hit och föreläser. Många av dem är före detta elever på skolan.
Bidra till hållbar utveckling
Erövra viktiga insikter om framtidens miljöfrågor
Undervisningen på natur – musik har ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Under dina tre år får du delta i och förverkliga flera miljöprojekt, både hos oss på Donnergymnasiet och tillsammans med utomstående aktörer i Göteborg. De flesta moderna företag arbetar idag mot tydliga hållbarhetsmål och här rustas du med kunskap och insikter som gör dig redo för framtidens miljöfrågor.
Live Session #1 – December 2021
Live Session #2
Live Session #3
Live Session #4
Natur / Musik-intervju!
Digitalt öppet hus (2021)
Poängplan: Natur/Musik
I poängplanen ser du detaljerat vilka kurser du läser under varje år. Sammanlagt läser du 2500 poäng under dina tre år på Donnergymnasiet.

Antagningsprov

Sökande elever till Musik/Samhäll och Natur/Musik genomför ett färdighetsprov våren 2024.

Antagning sker genom dina betyg från årskurs 9 och ett separat färdighetsprov som du gör på Donnergymnasiet. Poängen från färdighetsprovet och betygspoängen läggs ihop, så att du kan få max 620p (340p betyg, 280p färdighetsprov). Inbjudan skickas ut via post. Natur/Musiks prov sker 27/2 & Musik/Samhälls 28/2. Välkommen!

Antagningsprovet består av följande delar:

Spelprov

Här får du träffa några av musiklärarna och visa dina musikaliska färdigheter på ett eller flera instrument. Du visar upp en låt som du själv valt och en obligatorisk låt som vi skickar ut i god tid före provet.

Valfri låt
Du spelar/sjunger en valfri låt, själv eller tillsammans med oss. Vill du ha komp skickar du ackord eller noter till oss i förväg. Du kan också spela/sjunga din valfria låt till en bakgrund eller helt utan komp.

Obligatoriska låtar
Du spelar/sjunger en av de obligatoriska låtarna för ditt instrument tillsammans med oss. I den här låten fokuserar vi på själva samspelet, och vi spelar med dig på låten! Spelar du ett ackordsinstrument så är det viktiga att du lär dig ackorden, inte melodin.

Sång:

17 år (Veronica Maggio)
Not
Text & Ackord
YouTube

Make You Feel My Love (Adele)
Not & text
YouTube

Gitarr:

Don’t Look Back In Anger (Oasis)
Ackord & text
YouTube

Play That Funky Music  (Wild Cherry)
Ackord
YouTube

Bas:

Yellow (Coldplay)
Ackord
YouTube

Play That Funky Music (Wild Cherry)
Ackord
YouTube

Piano:

Hey, Jude (The Beatles)
Ackord
YouTube

Sunny (Boney M.)
Ackord
YouTube

Trummor:

Hate To Say I Told You So (The Hives)
Trumkomp i notskrift
YouTube

Cantaloupe Island (Herbie Hancock)
Ackord & form
Melodi & ackord
YouTube

Blås:

Cantaloupe Island (Herbie Hancock)
Ackord & form
Melodi & ackord
YouTube

Tänk på att komma i god tid, se till att ditt instrument är stämt eller att du sjungit upp när provet börjar!

Gehörsprov

I samband med spelprovet får du härma försjungna melodier.

Rytmprov

I samband med spelprovet får du härma klappade rytmer.

Intervju

Ett personligt möte med några av musiklärarna. Vi samtalar om vem du är och vad du har för drömmar, mål och tankar om dina studier och din framtid.